Kargıdan Gölgelik Nasıl Yapılır?

Kargıdan gölgelik nedir ve nasıl yapılır? Bambu kamış kargı ürünü ile bambu çatı ve kargı gölgelik uygulamasının nasıl yapıldığını keşfedin

Kargıdan Gölgelik Nedir?

Kargıdan gölgelik ve kargı çatı kaplama yapımı tamamen doğal ve ekonomik bir hasır dekorasyon uygulamasıdır. Kargıdan gölgelik yapımı eski zamanlardan beri insanların temel ihtiyaçlarını gidermek için yaşam alanlarında uyguladıkları en pratik çatı ve gölgelik uygulamalarından biridir. 

Eski zamanlarda insanlar oturma ve yaşam alanlarının çatılarını güneşten, soğuktan ve yağmurdan korunmak için  kargı, saz kamışı ve bambu kamışları ile kaplamakta idi. 

Eskiden tamamen ihtiyaç olan kargıdan gölgelik yapımı günümüzde ise ihtiyacın yanı sıra dekoratif amaçlı olarak ta tercih edilmektedir.

Kargıdan Gölgelik Hangi Ürünler İle Yapılır?

Kargıdan Gölgelik Nasıl Yapılır

  • Kargıdan gölgelik yapımı montaja hazır kargı ürünleri ile yapılmaktadır. Bambu çatı kaplama ürünü olarak ta adlandırılan bambu kamış ürünü kargıların çelik teller ile sıkıcı bağlanmasıyla hazırlanmaktadır. 
  • Aslında kargı rulo olan ürüne bambu kamış ya da bambu hasır denilmesinin nedeni ise kargı ürününün Türk Bambusu olarak bir üne kavuşmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden kargıdan gölgelik ve bambu çatı denildiğinde Türkiye’de genellikle bambu kamış rulo kargı ürünü ön plana çıkmaktadır. Türk Bambusu Kargı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için kargı nedir yazımızı da okuyabilirsiniz.
  • Kargıdan gölgelik uygulamasına bir alternatif olarak saz kamışları ile yapılan hasır çatı uygulamasından bahsedebiliriz. Saz kamışı rulo olan bu ürün kamış hasır ya da hasır kamış olarak adlandırılmıştır ve hasır çatı ve hasır çit uygulamalarında bambu kamış ile birlikte yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
  • Bambu kamış kargı ürünü ile kamış hasır ürünü arasındaki farkları daha iyi  anlamak için kargı ve saz kamışı arasındaki farklar yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

Kargıdan Gölgelik Nasıl Yapılır?

Kargıdan gölgelik yapımında sizlere bambu çit rulo ürünü ile nasıl kargıdan gölgelik yapacağınızı anlatacağız. Bu yazımızın dığında daha farklı bilgilerde almak isterseniz Bambu Çatı Nasıl Yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz.

Adım : 1) Çatı ve Gölgelik İskeletinin hazırlanması veya uygunluğunun kontrolü: 

Kargıdan Gölgelik Nasıl Yapılır

Kargı gölgelik montajı yapılacak olan çatı alanında çatı direklerinin uygun aralıklarda olması gerekir. 0.5 metre ya da en fazla 1 metre aralıklarda direklerin olması gerekecektir. Eğer çatınız bu şekilde değilse montaja başlamadan önce kargı gölgelik yapılacak alana ek ara karkaslar atınız. Kargı gölgelik uygulaması ahşap, PVC, Demir, Çelik Konstrüksiyon, bambu hatta beton zeminlere kolaylıkla uygulanabilmektedir.

Adım : 2 ) Bambu Kamış Rulo Montajı
Kargıdan Gölgelik Nasıl Yapılır

  • Çatı iskeleti hazır hale geldikten sonra bambu kamış ruloyu monte etmeye başlayabilirsiniz. Montaj sırasında zemine uygun montaj vidası, plastik klipsler ve galvanizli çelik teller kullanabilirsiniz. Montaj için bambu kamış ruloyu çatının bir ucundan başlayarak monte etmeye başlayınız.
  • Bambu kamış ruloyu gerdirerek açınız ve sık aralıklarla montaja devam ediniz. Bambu kamış kargı ürününü çatının son cuna gelene kadar aynı şekilde monte ediniz. Bu şekilde tüm çatıyı kargı ürünü ile kaplayın ve uygulama tamamlandıktan sonra el ile esneme olan yerler varsa tespit ediniz ve o kısımları daha sık aralıklar ile gölgelik iskeletine monte edin ve uygulamanız tamamlanmıştır.


Su Geçirmez Kargıdan Gölgelikler Nasıl Yapılır?

Eğer su geçirmez, daha uzun ömürlü ve sıcak havalarda daha serin bir ortam sunan kargı gölgeliklere sahip olmak istiyorsanız 3 katmanlı kargı gölgelik yapmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede daha dayanıklı, su geçirmez ve sıcak havalarda daha ılıman oturma alanlarına sahip olacaksınız. 

Kargıdan Gölgelik Nasıl Yapılır

Su geçirmez kargı gölgelikler yapmak için kullanmanız gereken ürünler şunlardır

  • Kamış Hasır Rulo:  Kamış hasır saz kamış rulo ürünüdür. Hasır çatı ve hasır çit uygulamalarında  kullanılan bu ürün bambu çatı ve kargı gölgelik uygulamasında bambu kamış ile birlikte kullanı daha dayanıklı ve daha yalıtımlı kargı gölgelikler elde etmenizi sağlar. 
  • OSB Membran : Osb membran su geçirmez ve yalıtımlı kargı gölgelik uygulamalarında ara kat olarak verilmektedir. Osb membranları hırdavatçılardan ve yapı marketlerden temin edebilirsiniz.
  • Bambu Kamış: Bambu kamış rulo kargı ürünü kargı gölgelik yapımında kullanılan esas üründür.

Su Geçirmez Kargı Gölgelik Yapımı

  • 1.ve en alt katman olarak çatı iskeletine kamış hasır ruloyu monte ediniz. 
  • 2. katman olarak kamış hasırın üzerine osb membran seriniz. 
  • 3. katman olarak ta bambu kamış kargı ruloyu monte ederek gölgelik montajını tamamlayınız.


Kargı Gölgelik Ürün Ölçülerini Nasıl Hesaplayabiliriz?

Kargı gölgelik ürün ölçülerinin hesabını yapmak için çatınızın en ve boy uzunluklarını ölçünüz. Örnek olarak 10 metre ve 5 metre boyutlarında bir alana kargı gölgelik yapacaksanız. ihtiyacınız olan ürün ortalama 4 adet 5 metreye - 2.5 metre bambu kamış rulo ürünü olacaktır. Ancak sarkmalar için ek uzunluklara da ihtiyaç duyacaksınız bu hesaplama biraz daha farklı olacaktır. 

Bambu Çit olarak hasır dekorasyon ustalarımız ile sizlere ürün seçimi ve ürün miktarı hakkında ücretsiz danışmanlık sunuyoruz. Kargı gölgelik ürünlerimiz, fiyatlarımız ve kullanacağınız ürün miktarını öğrenmek için bizlere uygulama alanın ölçülerini ve varsa fotoğraflarını whatsapp müşteri hattımızdan göndermeniz yeterlidir. Bu noktadan sonra hasır dekorasyon ustalarımız sizin için en uygun ürünü, miktarını ve ek taleplerinizi nasıl yapabileceğinizi en ayrıntısı ile anlatacaktır. 

Doğal, şık ve modern kargı gölgelik uygulamalarınızı hayata geçirmek için bugün bize ulaşınız.


 

Resimler