Hasırdan Neler Yapılır?

Hasır neyden yapılır, En popüler hasır ürünleri ve uygulamaları hangi malzemeler ve nasıl yapılır? Hasır ürünleri ve yapımı hakkında sizler için hasır dekorasyon ustalarımız hazırladı.

Hasırdan neler yapılıra geçmeden önce hasırın ne olduğunu ve hasırın neyden yapıldığını inceleyelim. 

Hasır Nedir?

Hasır saz, kamış, kargı gibi kabuklu bitkilerden örülen ya da imal edilen ürün, malzeme, tavan örtüsü ya da taban örtüsüdür. Hasır kelimesi günümüzde hem ürün olarak hem de sıfat olarak kullanılmaktadır. Örnek olarak hasır avize denildiğinde avizenin hasır yapımında kullanılan, saz, kargı, kamış vb. hasır otu ile yapıldığı anlaşılmaktadır.
Hasır hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz hasır nedir yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hasırdan Neler Yapılır?

Hasır Neyden Yapılır?

Hasır günümüzde de  eskiden olduğu gibi saz, kamış, kargı, saz hasır otu ve çin otu gibi doğada yetişen kabuklu ve odunsu bitkilerin gövdelerinden ve yapraklarından yapılmaktadır.  

Hasır neyden yapılır sorusu yerine aslında hasır ürünler neyden yapılır denilmesi daha doğru olacaktır. Mesela hasır şemsiye yapımında kargı kamışı kullanıldığı gibi hasır gölgelik yapımında da saz kamış ürünü olan kamış hasır kullanılmaktadır.

Kısaca hasır ve hasır ürünler, saz, kargı kamışı ve saz hasır otları ile yapılmaktadır.

Aşağıda en popüler hasır ürünlerinin ne olduğunu, hangi ürünler ile nasıl yapıldığını aktaracağız.

Önerilen Makale Hasır Neyden Yapılır?

En Popüler Hasır Ürünleri Neyden Yapılır?

Hasırdan Neler Yapılır?

Hasır Avizeler :

Hasır avizeler kargı kamışı ile yapılmaktadır. kargı kamışları ince ince dikine kesilir ve suda bekletilerek yumuşaklık ve esneklik kazandırılır. Daha sonra avizenin iskeletine örme hasır tekniği ile hasır dekorasyon ustaları tarafından örülür. Bu tekniğe de örme hasır sanatı denilmektedir. Hasırcılıkta en çok kullanılan teknik örme hasırdır.

Hasır Sepetler:

Hasır sepetler ve hasır vazo gibi ürünlerde aynı şekilde kargı kamışı ile örme hasır tekniği ile yapılmaktadır. Hasır sepet ve hasır avizeye alternatif olarak örücülük tekniği ile bambu avize ve bambu vazolarda imal edilmektedir. Bambu ve rattan ürünler ile bambu dekorasyon ustaları tarafından yapılmaktadırlar.

Hasır Şemsiye:

Hasırdan Neler Yapılır?

Hasır şemsiyeler aslında bu noktada en çok kafa karıştıran ürünlerden birisidir. Hasır şemsiye çok farklı ürünlerde ve çok farklı modellerde yapıldığı için müşterilerimiz genellikle hangi hasır şemsiyeyi alacağı konusunda ikilemde kalabiliyor. Klasik hasır şemsiyeler kargı kamışı ile örme hasır tekniği ile yapılır.  Kamış şemsiyeler ise saz kamışları ile farklı modellerde yapılmaktadır. Yeni ürünümüz olan püsküllü ve kabarık hasır şemsiyeler ise çin otu ve saz hasır otları ile yapılmaktadır. Tüm hasır şemsiye modellerimizi inceleyebilirsiniz.

İlgili Ürünler Hasır Şemsiye Modelleri

Hasır Gölgelik:

Hasırdan Neler Yapılır?

Hasır gölgelik ve hasır çatı kaplama uygulamaları ise kamış hasır ve hasır çit ürünleri ile yapılmaktadır. Bu ürünlerin imalatında erişkin saz kamışları misina ipler ile birleştirilir ve montaja hazır rulo haline getirilir. Hasır gölgelik ve hasır çatı ürünleri ile çatı kaplamak son derece ekonomik ve kolaydır. Hasır gölgelik yapımı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlgili Ürünler Hasır Çatı Kaplama Malzemesi

Hasır Bahçe Çiti :

Bahçe çiti yapımı  da bambu çit ve kamış hasır ürünü ile kolay ve ekonomik bir şekilde yapılmaktadır. Bambu çit ürünü kargı kamışları ile çelik tel kullanılarak hazırlanmaktadır. Hasır bahçe çiti genellikle kamış çit ve bambu çit olarak adlandırılmasına rağmen kullanılan ürünler orjinal bambu değildir. Halk arasında bu benzetme yapıldı için bambu isimleri bu ürün ve uygulamalarda kullanılmaktadır.

Önerilen Makale Hasır Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?
İlgili Ürünler Hasır Bahçe Çiti

Hasır Tavan ve Yer Örtüleri :

Hasır tavan ve yer örtüleri eskiden inşaat sektöründe de yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktaydı. Yeni gelişen ürünler ile birlikte inşaat sektörü gaz beton ve strafor gibi ürünleri kullanmaya başladı. Hasır örtüler halen dekoratif amaçlı tavan ve duvar kaplaması olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda hasır örtüler mezar hasırı olarak ta kullanılmaktadır. Hasır örtülerin imalatında saz kamışları ve kargı ürünleri örme hasır teknikleri ile işlenmektedir.

 

 

Bu yazımızda hasırdan neler yapıldığını, en popüler hasır ürünlerinin ve uygulamalarının nasıl yapıldığı sizlere elimizden geldiğince aktarmaya çalıştık. Umarız yazımızı okurken keyif almışsınızdır. 

Hasır dekorasyon ürünlerimiz ve hasır ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için bizlere ulaşınız.

Resimler