Kamış Nedir?

Bu yazımızda sizlere kamış nedir, Nerede yetişir ve kamış ne işe yarar bunları aktaracağız. Kullanıcılar tarafından sıklıkla aratılan bir soru olan kamış nedir konusunu sizin için derledik.

Kamış Bitkisi Nedir?

Kamış buğdaygiller familyasından gelen odunsu gövdeli hafif ve içi boş bir bitki türüdür. Kamış, kargı ve bambu ile aynı familyadan gelmektedir.  “Poaceae”  familyasına sahip kamışlar genellikle     “su kamışı ” ve “saz kamışı” olarak da anılmaktadır. 

Kamış genel bir tabir olarak da kullanılmaktadır  Türkçe dilinin esenkliği gereği bambu kamışı, kargı kamışı ve hatta olta kamışı gibi genel kullanımları da mevcuttur.

 

Kamış Nerede Yetişir?

Kamış sıcak ve sulak iklimleri sever. Özellikle suyun olduğu nehir ve göl kenarlarında, sazlıklar da kamışlar kendiliğinden bile yatişebilmektedir. Saz kamışı ve su kamışı ülkemiz de de yetiştiği gibi dünya da en çok Orta Asya, Afrika, Hindistan ve Brezilya gibi bölgelerde yetişmektedir. kargı kamışı ve bambu dan ziyade burada bahsedilen kamış daha ince ve kısa yapıda olan saz kamışıdır.

Türkiye’de Kamış Yetişir mi?

Ülkemizde kamış yetiştiriciliği her geçen gün artan talepler nedeniyle çoğalmaktadır.Saz kamışı ile yapılan hasır gölgelik, kamış çit ürünlerine de günümüzde insanlar tarafından büyük ilgi duyulmaktadır. Kamış ülkemizde genellikle Akdeniz ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerinde  büyük çaplı yetiştiriciliğe sahiptir. Artan ihracat talepleri de kamış yetiştiriciliğini her geçen gün daha da popüler bir iş haline getirmektedir. 

 

Kamış Nerede Kullanılır

Kamış çit, sepet yapımı, örücülükte ilaç, inşaat ve mobilya sektöründe de kullanımları mevcuttur. Kamış türüne göre kullanım alanları da değişiklik göstermektedir. Çatı ve çit yapımında kullanılan kamışlar saz kamışlarıdır. Kamıştan neler yapılır yazımızı okuyarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.